PERSBERICHT, dd. 22 mei 2013

Bettinehoeve en AVH dairy trade slaan handen ineen

Goat Milk Powder: nieuwe melkpoeder producent ziet groei in geitenwei

Geitenkaasproducent Bettinehoeve uit Etten-Leur en geiten- en schapenmelk producten exporteur AVH dairy trade uit Bergen (dochteronderneming van zuivelconcern EMMI uit Zwitserland, www.emmi.ch) hebben samen een nieuwe onderneming gestart onder de naam: Goat Milk Powder B.V. Het is een joint-venture waarin beide bedrijven een gelijkwaardig aandeel hebben. De jarenlange goede samenwerking tussen beide partijen, krijgt nu een vervolg door de oprichting van Goat Milk Powder. Bettinehoeve en AVH dairy trade behouden uiteraard hun zelfstandigheid, maar bundelen de krachten voor de oprichting van een nieuwe zuivelfabriek die dit jaar gebouwd wordt in Etten-Leur. De fabriek, ontworpen volgens de laatste technologische ontwikkelingen, en state-of-the-art te noemen, zal begin 2014 operationeel zijn.

De verwerkingscapaciteit is 5 ton melk per uur. In de zuivelfabriek zal geitenwei en geitenmelk worden verwerkt tot hoogwaardige ingrediënten ten bate van de voedingsmiddelenindustrie. Goat Milk Powder zal op basis van geitenwei en de geitenmelk die Bettinehoeve levert een brede range van producten maken, zoals weiproteïneconcentraten met 65 tot 80 procent eiwit (WPC’s 65-80), volle melkpoeder, magere melkpoeder en een aantal speciale poeder blends. Buiten het geitenmelk productieseizoen (april-augustus), zal Goat Milk Powder producten kunnen drogen voor derden. “De geitenwei die bij de productie van de zachte kazen van de Bettinehoeve ontstaat ging jarenlang naar de veevoerindustrie. Maar zoals de verwerkers van koemelk de wei op juiste waarde hebben weten te schatten, zo zien nu ook de verwerkers van geitenmelk mogelijkheden om wei tot meer waarde te brengen”, aldus Sybren Ewijk, commercieel directeur van Bettinehoeve. “Sinds een jaar of vijf is er veel vraag naar geitenwei.

AVH dairy trade heeft in recente jaren WPC65-80 productie ontwikkeld buiten de EU. Daarbij liepen wij op tegen een beperkte beschikbaarheid van kwalitatief hoogwaardige vloeibare geitenwei ”, zegt Arnauld van Hees, directeur en mede-eigenaar van AVH dairy trade. “Door de samenwerking is voor ons de mogelijkheid ontstaan om op duurzame en constructieve wijze aan voldoende hoeveelheid vloeibare geitenwei ten behoeve van WPC en melkpoeder van goede kwaliteit te komen”, stelt Van Hees. Goat Milk Powder gaat zich, met de poederproductie, zeker niet uitsluitend richten op de babyvoedingindustrie. “Er zijn bijzondere kansen in sectoren als sportvoeding, toepassingen op gezondheidsgebied en applicaties in (semi) pharma.

Hoewel beide partijen nog geen uitspraken kunnen doen over de groeimogelijkheden van Goat Milk Powder, maakt Sybren Ewijk wel duidelijk dat Bettinehoeve meer melk en wei kan gebruiken om de afnemers straks van de nieuwe producten te kunnen voorzien. Op de korte termijn zorgt de tweede productgroep voor een extra impuls aan de melkprijs van de Bettinehoeve, echter net als AVH dairy trade en Emmi richten wij ons ook vooral op de lange termijn. “Rust in de markt is wat we nodig hebben”, beaamt Van Hees. “Goat Milk Powder zorgt straks voor een tweede productiestroom bij Bettinehoeve, dit zorgt voor meer stabiliteit binnen de onderneming en dat is goed voor de melkprijs”, aldus Ewijk.

Voor meer informatie, contacteer:

www.goatmilkpowder.com / www.goatmilkpowder.nl Sybren Ewijk, commercieel directeur Bettinehoeve. +31 (0)76-5022247 Arnauld van Hees, directeur en mede-eigenaar van AVH dairy trade.  +31 (0)72-5020946